Κοινωνία

 • 6,68 εκατ. €
  για δράσεις ΕΚΕ (εντός & εκτός Ελλάδος)

 • 1.750 οικογένειες,
  εγγεγραμμένοι σε Κοινωνικά Παντοπωλεία,
  στηρίζονται μηνιαίως με διατακτικές σούπερ μάρκετ

 • 533 εργαζόμενοι κατοικούν σε περιοχές όμορες με
  τις εγκαταστάσεις μας σε Θριάσιο και Δυτ. Θεσσαλονίκη

 • 139 σχολεία και 23.000 παιδιά
  ζεστάθηκαν με δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης
  σε Θριάσιο και Δυτ. θεσσαλονίκη

   

Κοινωνία

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η συνεργασία μας τόσο με την ευρύτερη κοινωνία όσο και με τις τοπικές κοινωνίες, που γειτνιάζουν οι εγκαταστάσεις μας είναι διαρκής, πολυδιάστατη και ουσιαστική. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Όμιλος είναι συνδεδεμένες με τις ανάγκες κάθε περιοχής και διαμορφώνονται μέσα από ανοιχτό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, με τη διεξαγωγή ερευνών και προσδιορισμό των ουσιαστικών θεμάτων, ερευνών κοινής γνώμης, δημόσιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με ένα διευρυμένο κύκλο κοινωνικών εταίρων και όλοι μαζί εργαζόμαστε για το κοινό συμφέρον. Η νέα γενιά βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των προγραμμάτων μας με χορήγηση υποτροφιών, σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε νέους που διακρίνονται για το ταλέντο τους και τις επιδόσεις τους. Στηρίζουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που προάγουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και δημιουργούν προοπτικές για τους νέους.

Το 2018 με το κοινωνικό μας έργο στηρίξαμε την ανάπτυξη σε περιοχές της χώρας μας που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές (Δήμοι Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων, Ραφήνας κλπ.) ή ακόμα κοινωνικές ομάδες που συναντούν δυσκολίες, ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Επενδύσεις σε δράσεις ΕΚΕ στην Ελλάδα και το Εξωτερικό

Ελλάδα € 5.949.841
Τοπική Κοινωνία € 2.231.951
Ευρύτερη Κοινωνία € 3.717.890
Εξωτερικό € 736.848
Βουλγαρία € 173.763
Κύπρος € 129.862
Μαυροβούνιο € 139.057
Βόρεια Μακεδονία € 110.595
Σερβία € 183.571
Σύνολο € 6.686.689

Μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τριακοσίων εξήντα μοιρών (360°) σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η προσφορά του Ομίλου και η υπεύθυνη στάση προς το κοινωνικό σύνολο κατευθύνθηκε σε 4 βασικούς άξονες:

 • Κοινωνία (Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες & Υγεία)
 • Νέα Γενιά
 • Περιβάλλον & Βιώσιμες Πόλεις
 • Πολιτισμός & Αθλητισμός

Το 2018, ενισχύθηκε η ομιλική εικόνα με τη δημιουργία των παραπάνω βασικών πυλώνων, που συνδέονται άμεσα με την στρατηγική του Ομίλου για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενέργειες για την Κοινωνία

Αλληλεγγύη και προσφορά στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

Οι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του Ομίλου στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πλημμυροπαθείς και πυρόπληκτους των Δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας, Μεγαρέων και Ραφήνας. Με κάθε πρόσφορο τρόπο βοήθησαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές μέσα από δράσεις εθελοντισμού αλλά και ανακατασκευές κτιρίων. Για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών διατέθηκαν αυτοκίνητα, βυτιοφόρο όχημα και καύσιμα, τρόφιμα, νερό και κλινοσκεπάσματα καθώς και χρηματοδοτήθηκε η αεροφωτογράφηση των καμένων εκτάσεων για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της βοήθειας προς στους πληγέντες. Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων υποστηρίχθηκαν οι πληγείσες περιοχές με άσφαλτο για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, καύσιμα για την κοπή δέντρων, κάδους απορριμάτων. Ήδη εκπονήθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του Ειδικού Σχολείου του Δήμου Ραφήνας, ενώ ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

 • Δωρεά πετρελαίου θέρμανσης: Σε 139 σχολεία και 23.000 παιδιά των όμορων Δήμων Θριασίου και Δυτ. Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ΜΚΟ, φορείς και ιδρύματα προστασίας κοινωνικά ευπαθών ομάδων (περισσότερα από 620.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης).
 • Στήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες: Ενίσχυση και συνέχιση προγραμμάτων για την υποστήριξη των Ειδικών σχολείων αλλά και ΜΚΟ, όπως ΕΛΕΠΑΠ, ΠΑΣΚΑ, Μαργαρίτα, ΠΕΚΑΜΕΑ, Αλκυόνη, Φάρος Τυφλών, Σύλλογος Τυφλών Β.Ε. κ.λπ.)
 • Μηνιαία στήριξη των Κοινωνικών Παντοπωλείων: Έμπρακτη αλληλεγγύη στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας στηρίζοντας μηνιαίως με διατακτικές σούπερ μάρκετ 1.750 οικογένειες των όμορων Δήμων του Θριασίου και της Δυτ. Θεσσαλονίκης.
 • Προγράμματα εξάλειψης διακρίσεων και σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πρόγραμμα πρόληψης εμπορίας ανθρώπων σε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά στη Χίο, ενταξιακά προγράμματα για Ρομά σε συνεργασία με την Εκκλησία και για τους αποφυλακισμένους σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Επάνοδος».
 • Προγράμματα θερινής απασχόλησης παιδιών: Δημιουργική απασχόληση κατά τους θερινούς μήνες σε παιδιά ΑΜΕΑ και παιδιά άπορων οικογενειών των όμορων Δήμων Θριασίου και Δυτ. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΕΛΙΞ» και με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (συνολικά συμμετείχαν 644 παιδιά).
 • Κεντρο Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά»: Δωρεά αυτοκινήτου για την κάλυψη καθημερινών αναγκών και ενίσχυση του παιδαγωγικού προγράμματος.
 • Προληπτικές εξετάσεις σε ακριτικά νησιά: Σε περισσότερους από 1.500 κατοίκους (παιδιά και ενήλικες) των νησιών Τήλος, Σύμη και Χάλκη πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις από την ομάδα εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών της «Ανοιχτής Αγκαλιάς».
 • Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού: Σε Νοσοκομεία, Κλινικές καθώς και οργανισμούς με ανθρωπιστική και ιατρική δράση (Γεν. Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΛΠΙΣ», Γεν. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών, Γεν. Νοσοκομείο Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ», Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας κ.ά.).

Ενέργειες για τη Νέα Γενιά

Στήριξη της βιωματικής εκπαίδευσης STEM
(Science, Technology, Engineering, Mathematics)

Ο Όμιλος στηρίζει την βιωματική εκπαίδευση STEM μέσα από την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ρομποτικής και μαθηματικών καθώς και από τη δημιουργία σύγχρονων εγαστηρίων φυσικών επιστημών, που συμβάλλουν στη βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας και δίνουν νέα ερεθίσματα στους μαθητές. Συγκεκριμένα το 2018 εξοπλίστηκαν με επιστημονικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό 23 σχολικές μονάδες των όμορων Δήμων Θριασίου και Δυτ. Θεσσαλονίκης καθώς και 17 σχολικές μονάδες σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη στις περιοχές των Νομών Ροδόπης, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας καθώς και στην Κεφαλλονιά. Επίσης το «1ο Μαθητικό Θερινό Σχολείο της ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.» πραγματοποιήθηκε επιτυχώς με την υποστήριξη του Ομίλου και οι 24 μαθητές που συμμετείχαν και είχαν ήδη διακριθεί στον Πανελλήνιο Πειραματικό Μαθητικό Διαγωνισμό, εξασκήθηκαν σε πειραματικές δραστηριότητες Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Γεωλογίας στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου του Ομίλου και στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τέλος, ο Όμιλος υποστήριξε την συμμετοχή του 3ου Πειραματικού  Σχολείου Ευόσμου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής FLL, με εξοπλισμό για την κατασκευή ενός αυτόνομου ρομπότ.

Πρότυπο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών 4ου Γυμνασίου Εχεδώρου Δήμου Δέλτα
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: Υποτροφίες σε άριστους φοιτητές από όλη την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές σε διεθνώς αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με εξειδίκευση στους τομείς Μηχανικής & Ενέργειας, Οικονομίας & Διοίκησης και Θετικών Επιστημών. Για 6η συνεχή χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα και συνολικά έχουν δοθεί 52 υποτροφίες.
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα: Συνεργασίες με ελληνικά Πανεπιστήμια για μεταπτυχιακές σπουδές (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο Κρήτης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νικης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ.λπ.). Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 45 υποτροφίες.
 • Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης: Ευκαιρίες απασχόλησης στον Όμιλο σε φοιτητές ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και σε νέους αριστούχους πτυχιούχους.
 • Βραβεύσεις νεοεισαχθέντων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ: Επιβράβευση των φοιτητών από τους όμορους Δήμους Θριασίου και Δυτ. Θεσσαλονίκης για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε φέτος για 11η χρονιά και μέχρι σήμερα έχουν βραβευθεί 3.248 φοιτητές.
 • Πρόγραμμα «Youth4GlobalGoals»: Συνεργασία με την AIESEC Ελλάδος για την ενημέρωση και τη διάχυση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω επικοινωνιακών εκστρατειών ευαισθητοποίησης σε περισσότερους από 50.000 νέους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε περισσότερους από 1.500 φοιτητές και μαθητές καθώς και μέσω 30 υποτροφιών που δόθηκαν σε φοιτητές για να αποκτήσουν σημαντική διαπολιτισμική εμπειρία προσφέροντας εθελοντική εργασία διάρκειας 2 μηνών σε ΜΚΟ στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
 • Υποστήριξη Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας: Στήριξη του Start Up Now Forum στην Ελευσίνα και του προγράμματος «Εικονικής Επιχείρησης» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, όπου συμμετείχε το ΕΠΑΛ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ και απέσπασε βραβείο καλύτερης επιχείρησης.
 • Δωρεά εξοπλισμού σε σχολεία και βιβλιοθήκες: Δωρεές βιβλίων, σταθερών και φορητών Η/Υ, βιντεοπροβολέων, πινάκων πορσελάνης και κλιματιστικών σε σχολεία καθώς και δωρεά βιβλίων σε βιβλιοθήκες.
 • Ενίσχυση μαθητικών και φοιτητικών διαγωνισμών: Ενίσχυση Διαγωνισμού Ζωγραφικής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, 24ου Φοιτητικού Διαγωνισμού και BEST, καθώς και θεσμών επαγγελματικού προσανατολισμού,  όπως Μέρες Καριέρας, TEDx Academy, online mentoring “The Tipping Point”.
 • Πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Μικροί Τροχονόμοι εν δράσει»: 22.600 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδεύτηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.
 • Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ομίλου: Το 2018 ξεναγήθηκαν 4.738 μαθητές και φοιτητές στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης.

Ενέργειες για το Περιβάλλον
& για Βιώσιμες Πόλεις

6 χρόνια «Η ενέργεια για ζωή … ταξιδεύει» σε απομακρυσμένες περιοχές

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Η ενέργεια για ζωή… ταξιδεύει», για 6η συνεχή χρονιά, υλοποιείται σε συνεργασία με την «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ» και έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, που ζουν σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές, για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του φυσικού και ζωϊκού πλούτου.  Με τη συνεργασία ΜΚΟ, μουσείων, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ομάδων, ινστιτούτων και φορέων έχει ταξιδέψει συνολικά σε 54 προορισμούς υλοποιώντας 312 εργαστήρια σε 6.660 μαθητές. Το 2018 επωφελήθηκαν 2.999 μαθητές από 11 απομακρυσμένες περιοχές, ενώ επιπλέον των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκαν δωρεές πετρελαίου θέρμανσης σε 4 σχολικές μονάδες, δωρεές ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας Κεφαλονιάς και Ιθάκης και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σχολείου Ηρακλειάς.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες του Γυμνασίου Σχολείου Ηρακλειάς
 • Έργα υποδομής όμορων Δήμων: Ασφαλτοστρώσεις (Δήμοι Ελευσίνας και Μεγαρέων), στάσεις λεωφορείων (Δήμος Ασπροπύργου), ανακατασκευή 2 παιδικών χαρών και ενός γηπέδου μπάσκετ (Δήμος Δέλτα)
 • Δωρεά καυσίμων για πυροπροστασία και περιβαλλοντικές μετρήσεις: Δωρεά καυσίμων σε οχήματα πυροπροστασίας εθελοντικών οργανώσεων και όμορων Δήμων, σε οχήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, καθώς και σε Περιβαλλοντικά Ερευνητικά Κέντρα.
 • Καθαρισμός Θερμαϊκού κόλπου και εργασίες αποψίλωσης στον Δήμο Ελευσίνας.
 • Ενίσχυση σωμάτων ασφαλείας: Ενίσχυση υποδομών και δωρεά καυσίμων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικές Αρχές, Τελωνεία).
 • Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες σχολείων: Συντήρηση των 9 Φ/Β που έχουν εγκατασταθεί σε σχολικές μονάδες.
 • Στήριξη δράσεων ανακύκλωσης: Υποστήριξη του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αθλητικών ακαδημιών που διεξήγαγε η «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ».
 • Μετρητές ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Συντήρηση των μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν εγκατασταθεί σε όμορους Δήμους.

Ενέργειες για τον Πολιτισμό
& τον Αθλητισμό

Στηρίζουμε τον πολιτισμό με όλη μας την ενέργεια

Εδώ και πολλά χρόνια ο Όμιλος ως υποστηρικτής ενεργειών για ζωή και δράση, βρίσκεται πάντα κοντά σε πρωτοβουλίες που αξιοποιούν και απελευθερώνουν τις φρέσκες φωνές και διευρύνουν τους ορίζοντες των νέων ανθρώπων. Σε συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (παραστάσεις Όπερας Σκιών και Παιδικής Όπερας «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα»), το Εθνικό Θέατρο (παραστάσεις «Πλούτος» και «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε»), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης (παραστάσεις Εκκλησιαστικού Οργάνου, Φιλαρμονικής Ορχήστρας Γαλλικής Ραδιοφωνίας κ.ά.) το 2018, δόθηκε η ευκαιρία σε 1.480 παιδιά και νέους από τους όμορους Δήμους, καθώς και σε περισσότερα από 1.850 άτομα, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, να επισκεφτούν σύγχρονους χώρους τέχνης και πολιτισμού, να αγαπήσουν τον πολιτισμό με βιωματικό τρόπο, να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να διδαχτούν, αλλά και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
 • Έργα υποδομής για τον πολιτισμό: Χρηματοδότηση της ανακατασκευής του Ισογείου REX, της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.
 • Εκπαιδευτικά εργαστήρια μουσικής, αφήγησης και χορωδιακής αγωγής: Συμμετοχή 42 ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, κάτοικοι των νησιών Τήνος, Μύκονος, Σαντορίνη και σε συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και την «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ».
 • Πρόγραμμα ξεναγήσεων σε Μουσεία: Στήριξη περιοδικών εκθέσεων και δράσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου «Γουλανδρή» Φυσικής Ιστορίας, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και κάλυψη εξόδων για την ξενάγηση 500 μαθητών από 9 σχολεία των όμορων Δήμων και 700 ατόμων, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της τέχνης μέσα και από τις ξεναγήσεις.
 • Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων όμορων Δήμων: Συστηματική ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ελευσίνα-Αισχύλεια, Ασπρόπυργος-Θριάσια, θερινές εκδηλώσεις Μάνδρας-Ειδυλλίας, Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα).
 • Κάλυψη κόστους αρχιτεκτονικών μελετών: Αρχιτεκτονική μελέτη για το Ίδρυμα Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας, καθώς και στατική και αρχιτεκτονική μελέτη κτιρίων του Δήμου Ελευσίνας- Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021.
 • Στήριξη δράσεων ιστορικών μελετών: Ενίσχυση ιστορικών ντοκυμαντέρ και εγχειριδίων καθώς και δράσεων για τον επετειακό εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
 • Στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων: Υποστήριξη εκδηλώσεων όπως το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου και άλλα Φεστιβαλ στους Δήμους Ναυπλίου, Κέρκυρας, Βωβούσας, Δωδώνης κ.ά.
 • Υποστήριξη των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων: Στήριξη της πόλης της Πάτρας για την οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων το 2019.
 • Στήριξη ομάδων και αθλητικών συλλόγων όμορων Δήμων: Πανελευσινιακός, Μανδραϊκός, Α.Π.Σ Αίας Εύοσμου, Α.Γ.Σ. Βύζας Μεγάρων, ΠΑΟ Ηρακλής Ελευσίνας κ.ά.
 • Ενίσχυση αθλητών με διακρίσεις: Ενίσχυση προετοιμασίας αθλητών για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα (Κωνσταντίνος Φιλιππίδης-παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ, Γρηγόρης Πολυχρονίδης-Παραολυμπιονίκης στο άθλημα boccia κ.ά.).
 • Στήριξη Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας: Συμμετοχή αθλητών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο 2020.
 • Πρόγραμμα «Τρέχουμε για καλό σκοπό»: Συμμετοχή 212 εργαζομένων του Ομίλου στους Μαραθώνιους δρόμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Για κάθε χιλιόμετρο που διήνυσαν οι δρομείς, ο Όμιλος προσέφερε 10 ευρώ/χιλιόμετρο σε ΜΚΟ. Συγκεντρώθηκαν περίπου 30.000 ευρώ και ενισχύθηκαν οι ΜΚΟ «Γραμμή Ζωής» και «Όραμα Ζωής».
 • Χορηγία αθλητικών φορητών φαρμακείων: Σε ερασιτεχνικά σωματεία ποδοσφαίρου της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τοπικές Κοινωνίες

Με τις τοπικές κοινωνίες, εκεί όπου ασκούμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, βρισκόμαστε πάντα σε ανοικτό διάλογο και αφουγκραζόμαστε τα σημαντικά θέματα για κάθε περιοχή. Εφαρμόζουμε καλές πρακτικές που αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες, στηρίζουμε την τοπική οικονομία και τους τοπικούς προμηθευτές, προσφέρουμε θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους νέους.

Σήμερα απασχολούνται περισσότεροι από 406 εργαζόμενοι, που κατοικούν σε όμορους δήμους στην περιοχή του Θριασίου και 127 εργαζόμενοι που κατοικούν στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Καταβάλλονται ετησίως περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ σε δημοτικά τέλη και ενισχύεται η τοπική οικονομία, επιλέγοντας επιχειρήσεις γειτονικές με τις εγκαταστάσεις μας για την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι αγορές από τοπικούς προμηθευτές ανέρχονται σε ποσοστό 15,5% στις εταιρείες ΕΛΠΕ & DIAXON (βιομηχανικές εταιρείες) και 96% στις εμπορικές εταιρείες (δεν λαμβάνονται υπόψη δαπάνες όπως αγορά, μεταφορά και αποθήκευση πρώτων υλών και  ενδιαμέσων, πληρωμές για νερό, ενέργεια και τηλεφωνία, ενδοομιλικές συναλλαγές και πληρωμές προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες). Για τον ορισμό του «τοπικού προμηθευτή» δες εδώ, δείκτη 204-1.

Αγορές από τοπικούς προμηθευτές (βάσει όμορων περιοχών) των ΕΛΠΕ και DIAXON

Προμηθευτές Πληρωμές Αριθμός Προμηθευτών
Αξία (χιλ.€) Αξία (%) Αριθμός %
Όμοροι Δήμοι Θριασίου 27.810 10,6% 154 4,8%
Όμοροι Δήμοι Δ. Θεσ/κης 12.612 4,8% 193 6,1%
ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΠΙΚΩΝ 40.413 15,5% 347 10,9%
ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ 220.369 84,5% 2.836 89,1%
ΣΥΝΟΛΟ 260.782 100,0% 3.183 100,0%

Αγορές από τοπικούς προμηθευτές (βάσει Εσωτερικού/Εξωτερικού) των ΕΛΠΕ και DIAXON

Πληρωμές Αριθμός Προμηθευτών
Προμηθευτές Αξία (χιλ.€) Αξία (%) Αριθμός %
Εξωτερικού 94.245 36% 739 24%
Εσωτερικού 166.536 64% 2.444 76%
ΣΥΝΟΛΟ 260.782 100% 3.183 100%

Αγορές από τοπικούς προμηθευτές (βάσει Εσωτερικού/Εξωτερικού) των εμπορικών εταιρειών

Πληρωμές (χιλ. €) Αριθμός Προμηθευτών
Σύνολο Τοπικοί Σύνολο Τοπικοί
ΕΚΟ 99.784 97.002 2.546 2.491
EKO BULGARIA 52.534 51.806 535 501
HP CYPRUS 21.247 18.245 614 561
OKTA 3.568 3.157 443 387
EKO SERBIA 16.310 15.980 488 473
JUGOPETROL 18.880 16.976 570 502
ΣΥΝΟΛΟ 212.323 203.166 5.196 4.915
Τοπικοί προμηθευτές % 96% 95%

 

Καλές Πρακτικές
από τις Χώρες του Εξωτερικού

Το 2018 η συνολική δαπάνη για δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, εκτός Ελλάδας, ήταν περίπου 736.848 ευρώ. Από το μεγάλο αριθμό δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας, στις οποίες ο Όμιλος συμμετέχει ή υποστηρίζει, αναφέρονται οι σημαντικές δράσεις ανά χώρα, που απεικονίζουν το εύρος της δέσμευσής μας.

Βόρεια Μακεδονία

 • Οικονομική ενίσχυση και δωρεές σε φορείς, οργανισμούς, και πρωτοβουλίες όπως:
  • στον Δήμο Ilinden (δενδροφύτευση από τους εργαζομένους της ΟΚΤΑ),
  • στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων (ενίσχυση σειρά συνεδριών με ψηφιακές αρθρωτικές ασκήσεις λογοθεραπείας),
  • στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών των Σκοπίων (δωρεά φωτοβολταϊκών),
  • στην καμπάνια «World Hunger Day» (αιμοδοσία εργαζομένων της ΟΚΤΑ).
 • Χορηγίες για την οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και επιμορφωτικών δράσεων (Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Οχρίδας, Φεστιβάλ Τζαζ στα Σκόπια, Εθνική Ομοσπονδία Μπάσκετ, Youth Association YMCA-Bitola).
 • Δόθηκαν 10 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε φοιτητές από 6 τμήματα σπουδών του Πανεπιστημίου St. Cyril and Methodius και 2 υποτροφίες σε φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Κύπρος

 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια «EKO Safe Rider» στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων «City’s A.R.T.»
 • Οικονομική ενίσχυση και δωρεές σε οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα «Ελπίδα» και σε αθλητικές ομάδες, όπως οι Εθνικές Ομάδες Ποδοσφαίρου.
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδες σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Μαυροβούνιο

 • Οικονομική ενίσχυση και δωρεές σε οργανισμούς υγείας και περίθαλψης, όπως το Νοσοκομείο Berane, το Νοσοκομείο για παιδιά και το Ορφανοτροφείο Bijela (φιλοξενία παιδιών σε κατασκήνωση) καθώς και ενίσχυση κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων μέσω τηλεοπτικού προγράμματος.
 • Οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών, αθλητικών εκδηλώσεων και συνεδρίων (Πρωτάθλημα μίνι Βόλεϋ για παιδιά, δύο Economist Forums, Σύλλογος Καράτε Μαυροβουνίου, εκδηλώσεις του Δήμου Cetinje για την Ημέρα Ανεξαρτησίας στις 21 Μαΐου, πολιτιστική εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας).
 • Πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε σχολεία «Someone thinks about you», σε συνεργασία με την ΜΚΟ Pcelice και με την υποστήριξη του Υπουργείου Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδες σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Βουλγαρία

 • Οικονομική ενίσχυση και δωρεές σε οργανισμούς, όπως το Ορφανοτροφείο Vidrare, το International Women Club καθώς και εγκατάσταση διαδραστικής παιδικής χαράς σε δημοτικό σχολείο στην Σόφια.
 • Χορηγίες για την υποστήριξη αθλητικών ενώσεων και διοργανώσεων (Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων, υποστήριξη του Martin Choy για τη συμμετοχή του στο Bulgarian National and East European Championships και στο World Endurance Championships).
 • Χορηγίες πρωτοβουλιών για οδική ασφάλεια της Σχολής Μοτοσικλετιστών για τη βελτίωση των οδηγικών δεξιοτήτων των μοτοσικλετιστών και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και για την εκμάθηση των οδικών κανόνων σε παιδιά.
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Σερβία

 • Οικονομική υποστήριξη ιδρυμάτων και οργανισμών για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού τους έργου (ΜΚΟ Mali veliki ljudi, ΜΚΟ Belhospice στο πλαίσιο του Μαραθωνίου που διεξήχθη στο Βελιγράδι).
 • Οικονομική ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και οργανισμών:
  • Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σερβίας
  • Ολυμπιακή Επιτροπή Σερβίας
  • Αθλητικές Κατασκηνώσεις σε παιδιά στο όρος Kopaonik
  • Οργανισμός Μουσικής Θεάτρου και Όπερας, Φεστιβάλ Κιθάρας
 • Καλοκαιρινή καμπάνια ευαισθητοποίησης για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων «Drive fresh» σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας.
 • Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια.

Οι στόχοι μας

Στον τομέα των Ευπαθών Ομάδων

Να ενισχυθούν οι δράσεις που αποσκοπούν στην εξάλειψη της πείνας, στον περιορισμό της φτώχειας και στην καταπολέμηση των ασθενειών. Ταυτόχρονα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν προγράμματα, τα οποία συμβάλλουν στην αυτονόμηση και στην οικονομική ανεξαρτητοποίηση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

 • Ενίσχυση του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας.
 • Καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για άνεργους ηλικίας 35+ για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων απαιτούμενων από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
 • Δημιουργία προγραμμάτων για την υποστήριξη της τρίτης ηλικίας, καθώς και ψυχικά πασχόντων.

Στον τομέα της Εκπαίδευσης

Να επενδύσουμε στην ποιοτική εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία, υποστηρίζοντας τη νέα γενιά και την εκπαιδευτική κοινότητα.

 • Ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με έμφαση στην απόκτηση των απαιτούμενων σύγχρονων δεξιοτήτων, όπως εξοικείωση με τη ρομποτική και τους κώδικες, ενθάρρυνση της καινοτομίας και ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης.
 • Ενίσχυση στρατηγικών συνεργασιών με ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου έρευνας και καινοτομίας με ερευνητικό προσανατολισμό στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στα καθαρότερα καύσιμα και στις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους.
 • Ενίσχυση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας και υιοθέτηση νέων μορφών συνεργασιών, όπως π.χ. με μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις που αναλύουν τη συσσωρευμένη πληροφορία στον τομέα της ενέργειας και προτείνουν αλλαγές που αφορούν στο σύγχρονο εμπορικό δίκτυο καυσίμων, στην κυκλική οικονομία, στις ψηφιακές εφαρμογές κ.ά.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος / Υποδομών

Να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις που συμβάλλουν στην αντιστάθμιση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διαδικασία διύλισης, τις μεταφορές των προϊόντων, τη λειτουργία των πρατηρίων κ.λπ.

 • Εκτεταμένες και συστηματικές δενδροφυτεύσεις σε περιοχές που δραστηριοποιούμαστε, σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.λπ.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων για την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας κ.λπ.
 • Εγκατάσταση ΑΠΕ σε σχολικά συγκροτήματα και φορείς, μετατροπή συμβατικών κτιρίων σε πράσινα κτίρια.
 • Ανάπτυξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μαθητών και της ευρύτερης κοινωνίας.
 • Έργα υποδομής στις τοπικές κοινωνίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αναπλάσεις, ανακύκλωση, διαχείριση αστικών αποβλήτων κ.ά.

Στον τομέα του Πολιτισμού / Αθλητισμού

Να συμμετέχουμε ενεργά με δράσεις και προγράμματα σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αξιών του «ευ αγωνίζεσθαι».

 • Στήριξη της τέχνης και του πολιτισμού με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με έμφαση στις περιοχές δραστηριοποίησής μας.
 • Διάδοση και αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, δημιουργώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες και σχεδιάζοντας προγράμματα ανάδειξης του πολιτισμού που εμπλέκουν τις νέες τεχνολογίες, όπως ψηφιοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων, τρισδιάστατη απεικόνιση, τεχνητή νοημοσύνη και εικονικές περιηγήσεις.
 • Ενεργή συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα, ενθαρρύνοντας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και του πνεύματος του εθελοντισμού.
Προηγούμενη Ενότητα Περιβάλλον, Ενέργεια & Κλιματική Αλλαγή Απόβλητα & Κυκλική Οικονομία
Επόμενο Κεφάλαιο Πρότυπα Βιωσιμότητας & Διασφάλιση GRI Standards & Ειδικοί Δείκτες «Oil & Gas Supplement»